FETÖ okullarının başını ABD çekiyor
MİT raporuna göre FETÖ’nün eğitim faaliyetlerinde ayrı bir yeri olan ABD’de 4’ü üniversite, 155’i charter okul olmak üzere toplam 312 okulu bulunuyor. FETÖ okulları vasıtasıyla örgüt, ABD devletinden yıllık 500 milyon ABD doları gelir elde ediyor
HİKMET ÇİÇEK
MİT’in TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na sunduğu 22 Mayıs 2017 tarihli raporda, dünyada FETÖ’ye bağlı okullara dikkat çekiliyor.
Raporda, FETÖ/PDY’ye bağlı okulların dünya çapında ortak kullanılan bir adı bulunmamakla birlikte Horizon, Light, Rainbow, Harmony gibi ortak isimler kullanıldığı ifade ediliyor. Okullar, anaokulu, ilkokul, ortaokul, kız lisesi, erkek lisesi, imam hatip lisesi, eğitim enstitüsü, özel meslek lisesi, kolej, eğitim merkezi gibi farklı alanlarda faaliyet gösteriyor.
YOKSUL AİLE ÇOCUKLARI
Örgüte ait okulların hedef kitlesini, faaliyet gösterdiği ülkedeki elit aileler ile yoksul ailelerin başarılı çocukları oluşturuyor. Yoksul ailelerin başarılı çocukları, burslu olarak eğitim görmekte olup bursluluk oranı, ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, FETÖ’ye ait okullardaki öğrencilerin ortalama dörtte birine denk geliyor.
Genel eğitim felsefesi; örgüte ait okulun bulunduğu yerel dilde eğitim verme, Türkçe ve İngilizce dillerinin seçmeli olarak okutulması üzerine kurulu. Diğer taraftan Kırgızistan’daki Uluslararası Silk Road Okulu örneğinde olduğu gibi, eğitim dili İngilizce olan ve Cambridge International ile anlaşması olan uluslararası nitelikte sertifika ve diplomaya sahip okullar da mevcut.
TUTUKLAMA, YAPTIRIM YOK
MİT raporuna göre FETÖ’nün eğitim faaliyetlerinde ayrı bir yeri olan ABD’de 4’ü üniversite, 155’i charter okul olmak üzere toplam 312 okulu bulunuyor. En büyük okul ağının ise sırasıyla Teksas (Harmony), Ohio (Horizon), Kaliforniya (Magnolia) ve Florida’da bulunduğu belirtiliyor.
“Charter” olarak adlandırılan okullar, FETÖ açısından önemli bir gelir kaynağı. Yaklaşık 60 bin öğrencinin eğitim aldığı ve 5 bin civarında kişinin çalıştığı 27 eyaletteki 155 charter okul vasıtasıyla örgüt, ABD devletinden yıllık 500 milyon ABD doları gelir elde ediyor.
MİT raporunda, FBI tarafından, bugüne kadar sadece dört eyalette FETÖ/PDY kontrolündeki okullara yönelik soruşturma yapıldığı, ancak söz konusu soruşturmalar sonucunda herhangi bir tutuklama veya cezai yaptırım uygulanmadığı belirtiliyor.
KITALARA GÖRE OKUL SAYILARI
Rapora göre FETÖ’nün Asya, Avrupa, Afrika, Güney ve Kuzey Amerika ile Okyanusya’da okulları bulunuyor.
Kıtalara göre tespit edilen okul sayıları;
Afrika: 63 okul,
Asya: 222 okul,
Avrupa: 150 okul,
Kuzey Amerika: 315 okul,
Güney Amerika: 7 okul,
Okyanusya: 10 okul şeklindedir.
ABD’den sonra örgütün en fazla okulunun olduğu ülkeler sırasıyla Irak (Irak’ta, IKYY de dâhil, biri üniversite olmak üzere 29 okul), Almanya (32 okul), Kazakistan (27 okul), Kırgızistan (24 okul), Afganistan (23 okul), Pakistan (22 okul), Nijerya (bir üniversite olmak üzere 18 okul), Bosna Hersek (15 okul) Arnavutluk (14 okul) ve Kenya (12 okul) şeklindedir. Geri kalan ülkelerdeki okul sayıları 10 ve altındadır.
ARAŞTIRMA KURUMLARI
FETÖ’nün dünya çapında kontrolünde bulunan yükseköğretim kurum ve araştırma kürsüleri şunlar:
ABD/Teksas’taki North American University,
ABD/Illionis’teki American Islamic College,
ABD/Virginia’daki Virginia International University,
ABD/Pensilvanya’daki Respect Graduate School,
ABD/Houston’daki Gülen Institute,
Bosna Hersek’teki International Burch University (Uluslararası Burç Üniversitesi),
Gürcistan’daki Uluslararası Karadeniz Üniversitesi (IBSU),
Nijerya’daki Nil Üniversitesi,
Arnavutluk’taki Epoka Üniversitesi,
Arnavutluk’taki Bedir Üniversitesi,
Polonya’daki Vistula Üniversitesi,
Polonya’daki Wyzsza Szkola Handlovva (Wroclaw Ekonomi Yüksekokulu),
IKYY’deki Işık Üniversitesi,
Kazakistan’daki Süleyman Demirel Üniversitesi,
Azerbaycan/Bakü’deki Kafkas Üniversitesi (Kafkas Üniversitesi’nin yönetimi SOCAR bünyesindeki Bakü Yüksek Petrol Okulu’na devredilmiştir.)
Kırgızistan’daki Uluslararası Atatürk Ala-Too Üniversitesi (IAAU),
Kolombiya’daki Centro de Estudios de Turquia – Universidad del Rosario ve Centro de Estudios de Turquia – Universidad Nacional de Colombia Üniversiteleri,
Romanya’daki Lumina Güneydoğu Avrupa Üniversitesi,
Kamboçya’daki Zaman Üniversitesi,
Türkmenistan’daki Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi (Türkmenistan tarafından devletleştirilmiştir),
Belçika’daki Leuven Katolik Üniversitesi (LKÜ) bünyesinde bulunan, Fethullah Gülen Kültürlerarası Araştırmalar Kürsüsü,
Endonezya/Cakarta’daki Syarif Hidayatullah İslam Üniversitesindeki Fethullah Gülen Kürsüsü,
Avustralya Katolik Üniversitesindeki Fethullah Gülen Kürsüsü,
Avustralya/Melburn’deki Deakin Üniversitesi Alfred Deakin Vatandaşlık ve Küreselleşme Enstitüsü İslami Çalışmalar ve Kültürlerarası Diyalog Kürsüsü.